U lipnju uživajte na trgu u Martićevoj jer kreće još jedna ‘Booksa u parku’!

Booksa u parku svake godine privuče ljubitelje dobre knjige i druženja na otvorenom u Marićevu. Ovogodišnje izdanje je posebno jer Booksa ove godine slavi 20 godina pa će i program biti slavljenički. Ovaj mali nezavisni kulturni festival održat će se od 4. do 23. lipnja na dobro poznatoj lokaciju u parku pored kipa fra Grge Martića.

Program je osmišljen u suradnji s prijateljima Bookse, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i do sada, manifestacija Booksa u parku želi istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija, istaknuli su organizatori.

Detaljan program još uvijek nije objavljen, ali će biti dostupan na poveznici. Ipak, za sada je na njihovim stranicama najavljen jedan dio bogatog programa.

Booksa u parku otvara se u velikom stilu: Uredom za zametnute osjećaje Lucije Klarić – ako bi vam dobro došlo prijateljsko slušanje, mali savjet, s Lucija će vas suosjećajno saslušati i ponuditi savjet, a vrlo vjerojatno i zagrljaj. Zagrljaji su najbolji način za započeti sve! Čeka vas i bogat književni program: od Književnih perspektiva, Eks/poniranja, putopisa Sanje Baković po pjesničkoj Kolumbiji, razgovora s Magdalenom Blažević, dobitnicom prošlogodišnje te polufinalisticom ovogodišnje nagrade tportala za roman godine.

Na Škrabici za Antu, koncertu autorske glazbe, zasvirat će Nina Romić, jedna od naših ponajboljih kantautorica. Ninin glas osvaja i obuzima emocijom, a njeni koncerti popraćeni vrhunskim glazbenicima putovanje su u središte vlastitog identiteta. Najavljen je i gost iznenađenja, a s prevoditeljicama će se razgovarati o reprezentaciji hrvatske književnosti na europskoj sceni.

Pri kreiranju programa organizatori su mislili na najmlađe posjetiteljice i posjetitelje koji će se zabaviti i educirati na radionici ilustriranja Ane Kuzmanić te radionici strip fanzina Ene Jurov. Publika će imati priliku pogledati i višestruko nagrađivane filmove nezavisne produkcije, genijalnih autorica Ane Hušman i Tee Vidović. Centar za kazalište potlačenih POKAZ izvest će interaktivnu predstavu o preprekama i segregaciji s kojima se susreću romska djeca u obrazovnom sustavu, a osmislili su je i izvode je mladi aktivisti/kinje iz romske zajednice.

Osim toga, i ove godine organiziran je Sajam malih izdavača, koji traje od 13. do 15. lipnja, a sudjeluju sjajni mali domaći izdavači velikih knjiga: DAF, Durieux, Edicije Božićević, Meandar Media, OceanMore, Sandorf, Petrine knjige, a i Booksa im se pridružuje knjigama iz zajedničkog izdavačkog pothvata s Multimedijalnim institutom!

Ako želite otkriti novu knjigu, poslušati zanimljive razgovore i čitanja, rezervirajte barem jedan od festivalskih dana za posjet Martićevoj.

Foto: Booksa

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE