Ljubav prema tenisicama ovoj je Splićanki donijela avanturu života u najbogatijem arapskom gradu!

Modna dizajnerica, influencerica i kolekcionarka Jordan tenisica tri su pojma koji najbolje opisuju Katarinu Smolić, svestranu Splićanku mnogima znanu kao Katasplakata. I prije nego što se “Jordan groznica” 2020. zahvaljujući filmu “The Last Dance” proširila svijetom, Katarina je bila strastvena sakupljačica ovih kultnih tenisica. U sedam godina nabavila je više od 60 pari, a njezin hobi donio joj je i brojna poznanstva u tzv. sneakerhead zajednici. Međutim, nije mogla niti sanjati kako će je njezina ljubav prema sportskoj obući odvesti na avanturu života – ekskluzivni Bred neo culture festival u dalekom Abu Dhabiju.

 “Godinama sam virtualna prijateljica s ekipom sneakerheada Kicks Crew iz Kuvajta. Jedan od njih me pozvao da sudjelujem na ovom šestodnevnom festivalu i moram priznati da sam se u početku nećkala. Ipak je to put u nepoznato, ali obitelj i prijatelji su me naposljetku nagovorili da prihvatim poziv. Srećom, jer rekla bih da takav festival Europa nije nikada vidjela, niti će!”, govori nam ushićeno Katarina, pohvalivši se kako je bila jedina Hrvatica (i Europljanka!) među posjetiteljima.

Bred festival organizirao je Hypebeast, jedna od vodećih online platformi za trgovinu i vijesti o modi, umjetnosti, glazbi, dizajnu i, općenito, uličnoj kulturi. Sva je ova područja obuhvatio i sam događaj, pa je tako Kata uživala razgledavajući izložbe i štandove, plešući na koncertima istaknutih hip hop glazbenika i isprobavajući street food delicije.

“Abu Dhabi raspolaže s velikim budžetima i zaista su napravili spektakl na svjetskoj razini. Pričam o velikom svjetskom stageu, izvođačima, DJ-evima, hostovima, svjetski poznatim imenima s rap scene poput Big Seana, 2 Chainza, 6 Blacka, Davea Easta… Bili su tu i mnogi lokalni umjetnici koji su izlagali svoje radove, a održavali su se čak i turniri u nogometu i košarci na dva terena“, priča nam dizajnerica. Presretna je jer se na festivalu uspjela dokopati limitiranog para Jordanica nastalih u suradnji s američkim reperom Travis Scottom, ali i jer se kući vratila prepuna inspiracije za svoj rad.

“Oduševljena sam Emiratima, nikada nisam ni pomišljala da bih ih posjetila, a na kraju sam se jako zaljubila u njih. Posebno mi se svidio stil odijevanja lokalaca – odlično spajaju tradicionalne komade s elementima ulične mode. Primjerice, muškarci nose bijele haljine u kombinaciji s trendovskim tenisicama, a žene s hidžabima nose najpoželjnije torbice. Jako su modno osviješteni, a istovremeno čuvaju svoju kulturu i tradiciju“, smatra. Također, svidjela joj se njihova posvećenost očuvanju okoliša i čistoći, a najviše su je osvojili svojom pristupačnošću i srdačnošću.

“Atmosfera je bila savršena! Ljudi su pozitivni, nasmijani i topli, među izlagačima nema nadmetanja, sve ih veže ljubav prema umjetnosti i street kulturi. Niti u jednom trenutku mi nije bio problem što sam u Abu Dhabi došla sama, vratila sam se s puno novi prijateljstava i poznanstava. Zvali su me da ih ponovno posjetim i mogu reći da jedva čekam“, zaključuje Katarina.

Foto: Privatna arhiva

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE