Upoznajte domaći brend nakita čije će vas unikatno vjenčano prstenje osvojiti na prvi pogled!

Verbana handmades je mali domaći brend nakita u kojem je mlada umjetnica spojila svoju ljubav prema umjetnosti i nakitu u prepoznatljiv dizajn. Suptilan, romantičan, jedinstven i eteričan – nakit Viktorije Križanović stvoren je za sve koji cijene ručno rađene unikatne komade. Među neponovljivim radovima posebno se izdvaja vjenčano prstenje koje je napravljeno s tolikom posvećenošću detaljima i značenju koje ima za parove koji će ga zauvijek nositi. U ovom kratkom razgovoru s Viktorijom saznali smo sve o njenom predivnom brendu kojeg razvija u potpunosti samostalno.

Viktorija Križanović živi i radi u Osijeku, a posljednjih nekoliko godina posvetila se stvaranju nakita uz profesionalnu karijeru. Nakit je u potpunosti ručne izrade u kombinacijama srebra, mjedi, bakra, cinka i čelika, a svaki pojedini komad neponovljiv je spoj umjetničkog principa oblikovanja i dugotrajne ručne obrade. Stoga, ne čudi da Verbana handmades nakit već na prvi pogled nosi neku umirujuću i tajanstvenu energiju. Što sve Viktoriju inspirira i kako pristupa stvaranju, pročitajte u nastavku.

Diplomirala si na Umjetničkoj akademiji, a tvoj rad se bazira na slobodnom grafičkom izražavanju i vizualnoj umjetnosti. Kako si od toga došla do izrade nakita i kolika je poveznica između to dvoje?

Umjetnički medij kojem sam se najviše posvetila od studijskih dana do danas je tradicionalna grafika točnije duboki tisak. Provodila bih sate u radioni obrađujući ploče metala kemijskim i mehaničkim putem kako bih stvorila sliku koju bih u konačnici ručno otiskivala. Kako me ujedno oduvijek zanimalo i kiparstvo, počela sam komade metala gledati kao samostalan objekt koji nudi bezbroj mogućnosti za kreativno izražavanje u području primijenjene umjetnosti i dizajna.

Kako se uopće rodila ljubav za kreiranje nakita?

Nestvarne teksture koje bih gotovo alkemijskim putem ponekad svjesno, a ponekad sasvim intuitivno uspijevala dobiti na pločama metala u jednom sam trenutku počela gledati kao buduće komade nakita koji će postojati kao spoj tradicionalne grafike i suvremenog dizajna.

Ima li naziv tvog brenda neko posebno značenje i u kakvoj je vezi s onim što te potiče na stvaranje?

Verbena je ljekovita biljka ljubičastih cvjetova i umirujućih svojstava, a upravo takav učinak na mene ima aktivnost izrade nakita što ujedno želim prenijeti na krajnje korisnike. Ime brenda je povezano i s osobnom inspiracijom koju često pronalazim u ljekovitom bilju i prirodi općenito. Verbena je u narodu poznata pod nazivom “željezarka” što povezujem sa svojom ljubavi prema obradi metala.

Na prvi pogled se vidi da mnogo inspiracije nalaziš u prirodi. Što te osim prirode još inspirira u radu?

U radu me može inspirirati bilo što. Misao, situacija, osjećaj, često i glazba što definitivno u trenutku utječe na odabir oblika, motiva i boja. U kreativnosti njegujem različite pristupe ali ipak sam mišljenja da im je svima u osnovi senzibilitet jednak.

Kako izgleda i koliko traje proces stvaranja jednog uobičajenog komada nakita u tvojoj kolekciji?

Svaki dan paralelno izrađujem više i manje složene komade nakita. Ako radim na kompleksnijem komadu nakita, najprije mu prethodi skica. Zatim korak po korak oblikujem različite dijelove kemijskim, mehaničkim i toplinskim putem. Može proći od tri do tjedan dana ili više.

Među tvojim radovima povremeno se nađu i vjenčana prstenja. Kako se rodila ideja o izradi tako netipičnih komada?

Vjenčano prstenje sam počela izrađivati nakon što mi se prvi par javio i izrazio želju za prstenovima. Ubrzo nakon prvih izrađenih burmi sam osjetila da je to smjer u kojem želim ići.

Kako pristupaš izradi vjenčanih prstenja, dolaze li ti parovi s već gotovim idejama ili zajednički dolazite do finalnog izgleda prstenja?

U početku pomno slušam želje parova nakon čega procjenjujem i predlažem ono što sam kao kreativac u mogućnosti izraditi.

Je li taj nakit na neki način zahtjevniji za izradu od ostalih u tvojoj kolekciji?

Rad na vjenčanim prstenovima je zahtjevniji jer izradi prethode dogovori/skice, a gravure stvaram ručno na formatima svega nekoliko milimetara.

Možeš li s nama podijeliti neku tebi najdražu ili najposebniju priču koja stoji iza nekog komada nakita koji si izradila.

Mogla bih izdvojiti nekoliko, no ovom ću prilikom izdvojiti prve vjenčane prstenove koje sam izradila. Na burmama se nalaze prikazi planina, borova, ptica u letu i vučjih šapa. Par naručitelja živi u potpunom skladu s prirodom i bavi se edukacijom o prirodnoj baštini Gorskog kotara.

Za kraj, samostalno vodiš sve vezano za svoj brend. Od smišljanja ideja, izrade, vođenja društvenih mreža, odnosa s kupcima, web shopa, slanja paketa,…. Imaš li neki savjet za sve one koji se možda žele okušati u kreativno-poduzetničkim vodama?

Iako je ponekad teško izbalansirati sve te komponente samostalnog vođenja poslovanja treba njegovati u sebi onaj početni zanos i strast zbog kojeg se krenulo tim putem. Mišljenja sam da uz posvećeni rad, disciplinu i ljubav prema bilo kojem poslu rezultati ne mogu izostati.

Ako je i vas, kao i nas, Verbana handmades nakit jednostavno očarao, više informacija možete potražiti na službenim profilima brenda kao i web shopu gdje možete pratiti i kupiti komade nakita iz prošlih i novih kolekcija.

Foto: Instagram (Verbana handmades), Viktorija Križanović

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE