3 zdrave navike zahvaljujući kojima ćete svoje tijelo dovesti u formu

Ulazak u novu godinu za mnoge predstavlja praznu knjigu čije stranice tek trebamo ispisati, ali i sjajnu priliku da sve one neostvarene ciljeve i želje konačno provedemo u djelo. Tako se mnogima na samom vrhu neostvarenih želja nalazi i dovođenje svog tijela u formu, a za što je potrebno izmijeniti brojne dosadašnje navike koje su nas u ostvarivanju tog cilja i kočile.

Promjena dosadašnjih navika svojevrstan je izazov, no jednom kada uvedete nešto drugačiju rutinu u svoju svakodnevicu možete biti sigurni da nećete tako lako odustati od svojih novogodišnjih želja. Jedna od omiljenijih trenerica, Maja Ćustić, nam je otkrila 3 zdrave navike koje dovode do željenih fitness rezultata, a koje se vrlo lako mogu uklopiti u baš svačiju rutinu!

Ne zaboravite hidratizirati svoje tijelo

Iako se nalazimo u zimskim mjesecima, zadržavanje optimalne razine hidratacije nešto je o čemu bismo trebali voditi računa tijekom cijele godine, a ne samo ljeti kada se nekako najviše stavlja naglasak na unosu tekućine. Da bi naš organizam normalno funkcionirao potrebno je piti dovoljnu količinu tekućine, no ovdje pripazite na skrivene kalorije koji se kriju u raznim napitcima, poput sokova i hladnih čajeva. Neka vaš odabir bude upravo voda čiji su benefiti zaista brojni, a kako biste bili sigurni da ćete ovu naviku provesti i u djelo, uvijek sa sobom nosite staklenu bočicu vode koja će poslužiti kao sjajan podsjetnik da unesete tekućinu.

 

Doručak kao najvažniji obrok u danu

Od malih nogu nas uče kako je doručak najvažniji dio dana, no unatoč tome većina ga jednostavno ima običaj preskočiti. Kao najčešći razlog preskakanja doručka navodi se nedostatak vremena i užurbana jutarnja rutina, no to zaista nisu opravdani razlozi da ne pronađemo nekoliko minuta u danu koje bismo posvetili svom zdravlju, a u konačnici i samom izgledu. Kao jedan od najčešćih mitova kada je gubitak kilograma u pitanju jest ideja da će preskakanje doručka pomoći u mršavljenju, a što je u potpunosti pogrešno. Brojna istraživanja su pokazala da upravo preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije u danu jer će naše tijelo tražiti nadoknadu tog preskočenog obroka, pa tako u svoj organizam unosimo veću količinu hrane od one koja nam je zaista potrebna kako bismo pravilno funkcionirali. Zapanjujući je podatak i taj da preskakanje doručka povećava rizik i za razvoj dijabetesa tip 2 za čak 50 % zbog niske razine šećera u krvi, a što uvelike utječe i na manjak produktivnosti u danu, kao i na loše raspoloženje.

Nadalje, osim što je doručak neophodan za pravilno funkcioniranje organizma, jednako tako je važno obratiti pažnju i na namirnice kojima započinjemo svoj dan. Unazad nekoliko godina zob je apsolutni hit u gastro svijetu i omiljena opcija za doručak, a razloga za to je zaista pregršt; osim što je zobena kaša pravi primjer uravnoteženog doručka te ju vrlo lako možemo prilagoditi vlastitom ukusu, zob kao cjelovita žitarica obiluje važnim mineralima za tijelo, jača imunitet, snižava razinu kolesterola i glukoze u krvi te pokreće probavu. Također, zobena kaža sjajan je saveznik mršavljenja jer će vas dugo držati sitima!

 

S druge strane, priprema doručka ne treba biti komplicirani proces koji će oduzeti hrpu vremena, pogotovo kada postoje opcije koje su brze, nevjerojatno ukusne i zdrave. Pravi primjer jednog takvog doručka su Boom Box zobene kaše koje možete pripremati na razne načine te svakog jutra imati različiti, ali jednako ukusan doručak. Ono po čemu su Boom Box zobene kaše posebne jest to što dolaze bez dodanog šećera (prosječno 5 g prirodnog šećera iz voća i zobi na 100 g proizvoda) te su u potpunosti veganske, pa se kao takve lako uklapaju u baš svaku vrstu doručka. Nadalje, kako su razvijene u suradnji s nutricionistima, visoko su obogaćene vlaknima te su sjajan izvor vitamina, minerala i antioksidansa, bez umjetnih aroma i bojila, a što se savršeno uklapa u balansiranu prehranu.

Također, osim što se ove kaše pripremaju vrlo brzo i jednostavno, njihova prednost je i ta što dolaze u raznim okusima, od čokoladnih, pa sve do voćnih nota, pa tako vrlo lako možete pronaći obrok po svojoj mjeri. Možete ih jesti samostalno ili u kombinaciji s omiljenim voćem za nešto obilniji obrok, a osim tradicionalne pripreme bez kuhanja s Boom Box zobenim napitkom, kašu možete zapeći u pećnici te uživati u ukusnom, kremastom desertu. Definitivno je riječ o obroku koji jednom kada kušate više nikada nećete preskakati!

Provodite više vremena u prirodi

Jeste li znali da boravak u prirodi znatno poboljšava fizičko, ali i psihičko zdravlje? Činjenica jest kako je za gubitak kilograma potrebna i fizička aktivnost, no to ne znači da su odlasci u teretanu jedina opcija koju imamo na raspolaganju. Upravo su duge šetnje u prirodi sjajan način da svoje tijelo dovedete u formu, ali i razbistrite um te popravite svoje raspoloženje.

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako sa svega nekoliko ključnih navika vrlo lako možemo dovesti svoje tijelo u formu, ali i poboljšati kvalitetu samog života!

Foto: PR, Unsplash, Pexels

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE