Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dođete do savršeno oblikovanog struka!

Pred nama su sve topliji dani, a to znači da uskoro uskačemo u laganu garderobu koja će otkriti sve one sitne nepravilnosti koje smo vješto skrivali ispod zimskih slojeva odjeće. Ipak, panici nema mjesta jer baš uvijek, bez obzira na godišnje doba, pravi je trenutak da napravite nešto dobro za svoje tijelo i organizam, a kada tu odluku prate i zadovoljavajući vizualni rezultati, složit ćemo se kako je riječ o ‘win win’ situaciji!
Lijepo oblikovan struk jedan od najvećih fitness imperativa, a za postizanje tanjeg struka važno je izbjegavati hranu bogatu šećerima i zasićenim mastima te povećati unos proteina, vlakana i zdravih masti. Također, pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste spriječili zadržavanje tekućine u tijelu koja može uzrokovati otečenost i nadutost. Isto tako, kada ste pod stresom, vaše tijelo luči hormon kortizol koji može utjecati na taloženje masnoće na trbuhu, a iako je u modernom svijetu stres sastavni dio naše svakodnevice, isti nastojte ublažiti vježbanjem, meditacijom ili drugim tehnikama opuštanja. Nadalje, nedostatak sna može uzrokovati povećanje razine kortizola i smanjenje razine hormona leptina što može dovesti do prejedanja. Stoga, pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći.

 

Osim vježbi za trbuh, uključite u svoj trening vježbe koje angažiraju cijelo tijelo, poput kardiovaskularnih vježbi i treninga snage. To će vam pomoći sagorijevati kalorije i održavati vitku liniju. Ono što je isto od velike važnosti je i kako se držite, odnosno pazite da pravilno stojite i sjedite kako biste spriječili zbijanje trbušnih mišića. Držite ramena opušteno, podignite glavu i uvucite trbuh prema kralježnici. To će ojačati mišića trbuha i poboljšati izgled vašeg struka.

Što se tiče vježbanja, u nastavku smo izdvojili nekoliko neizostavnih vježbi želite li postići lijepo definiran struk!
Plank
 
Plank je statična vježba koja aktivira vaše trbušne mišiće, leđa i druge mišiće cijelog tijela. Držite se u plank položaju koliko god možete te s vremenom povećavajte minutažu.
Ruski zavoj
 
Ova vježba se fokusira na vanjske i unutarnje dijelove trbušnih mišića. Lezite na pod, savijte koljena i stavite ruke iza glave te podignite svoja ramena i okrećite torzo naizmjence u lijevu i desnu stranu.
Suprotni udarci
 
Riječ je o vježbi koja cilja na donji dio trbuha. Lezite na leđa i savijte koljena. Podignite noge od poda, a zatim ispružite jednu nogu dok istovremeno podižete suprotnu ruku i pokušavate ih spojiti.
Bočni plank
 
Bočni plank jedna je od najboljih vježbi za definiran struk jer aktivira vaše bočne trbušne mišiće. Lezite na jednu stranu, podignite svoje tijelo i oslonite se na podlakticu. Držite se u položaju koliko god možete.
Sklekovi s rotacijom
 
Ova vježba aktivira vaše trbušne mišiće, leđa i prsa. U položaju skleka, podignite jednu ruku i rotirajte se na stranu, a zatim se vratite u početni položaj i ponovite na drugu stranu.

 

Važno je zapamtiti da vježbe za tanak struk neće ukloniti masnoću s trbuha ako ne slijedite uravnoteženu prehranu i ne bavite se aerobnim vježbama koje sagorijevaju kalorije. Također, važno je da se fokusirate na cjelokupno jačanje tijela kako biste postigli najbolje rezultate.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE