Među 5 ‘hot spotova’ vrijednih pažnje na Tjednu dizajna u Milanu našao se i kultni K67 kiosk

Tijekom još jednog Tjedna dizajna, Milano je postao epicentar ”potresa dizajna” od 19. do 21. travnja, kako je to sročio Mario Prizmić Vurdelja, domaći dizajner i vlasnik brenda Soba.hr koji nam se javio sa svojom selekcijom onoga što se u Milanu nije ni moglo ni smjelo propustiti. Grad još sutra živi dizajna na svakom koraku, a najzanimljivije inovacije i postave donosimo u nastavku.

Ove godine ”showstealeri” su bili jasni, a poneki su bili i nominirani za Fuorisalone Award, kaže Mario i opisuje jedinstven spoj mode, dizajna, street stylea i luksuznog dizajna koji je svojstven Milanu. Ovogodišnju Fuorisalone nagradu osvojio je Lasvit, lider u ručnoj izradi stakla, s instalacijom “Re/Creation”. Lasvit je osvojio publiku i struku monumentalnom vanjskom instalacijom od fuzioniranog stakla, prikazujući majstorstvo brenda i inovativan pristup dizajnu, arhitekturi i izradi stakla. Niže možete pronaći još dojmljivih lokacije koje je Mario izdvojio tijekom svog posjeta prestižnom Tjednu dizajna.

Simbolično započinjemo espressom. Nakon XY godina reanimirao sam svoju ljubav prema kavi, ali očito samo onoj koja dolazi iz aparata koji košta kao manji auto. Naime, Rimowa i La Marzocco napravili su suradnju koja spaja Rimowa prepoznatljiv i dugotrajan rebrasti aluminij i proizvođača aparata za kavu La Marzocco koji je prepoznat od strane najpoznatijih kavana i coffee majstora u svijetu.


Design Space AlUla je bila ”must see” lokacija i očigledno je zašto. Osim što dio ovog kreativnog projekta čini i svjetski poznata Sabine Marcelis i Paul Cournet (njezin suprug), posjetitelji su imali priliku otkriti kreacije saudijskih i međunarodnih dizajnera koji su surađivali s obrtnicima iz AlUle koristeći tradicionalne zanate i materijale.

Osobno mi je bila jako zanimljiva činjenica kako ovo nije samo sklepano u nekoliko dana već je sam proces trajao mjesec i pol dana. Pariški dizajnerski studio Hall Haus, iza kojeg stoje mladi kreativci afričkog podrijetla, zaslužan je za središnji dizajn prostora, takozvanu Collab sofu na koju je bio gušt zavaliti se. Sabine Marcelis ovdje je bila zaslužna za scenografiju i kuriranje prostora koji zaista očarava i preko slike i videa.

Gucci instalacija u Monte Napoleone flagship storeu je definicija dramatičnosti. Prije samog ulaska jasno je da je nešto dobro iza vrata. Zid i pod stepeništa Gucci flagship storea obloženi su tepihom u boji trešnje. Prizor pomalo omamljuje i uspava prije dizajnerskog buđenja, ulaska u prostor trgovine koja izgleda poput velikog ”green screena”. Pod i zid i ovdje si bili obloženi tepihom no u “kričavo zelenom” tonu, prepoznatljivoj nijansi brenda. Pomalo pretenciozno, jer se ipak radi o modnoj kući, a ne o salonu namještaja. Svuda se nalaze sofe, lampe i kabineti koji su nastali u kolaboraciji s poznatim proizvođačima namještaja kao što su Tacchini i Acerbis.

Instalacija u vodećoj trgovini Gucci Monte Napoleone prikazuje sjajne, trešnja-crvene verzije pet ikona talijanskog dizajna, a to su redom: sofa Le Mura Maria Bellinija, vaza Opachi Tobia Scarpe i komoda Storet Nande Vigo. Tepihe kojima su obložene prostorije je dizajnirao znani arhitekt Guillermo Santomà.

Alcova Milano, odnosno Printed Nature by econitWood već neko vrijeme “izvlače” dizajn iz samog centra Milana, pa je tako na poznatoj lokaciji u Vili Bagatti Valsecchi bilo prikazano stvarno pregršt divnih stvari, ali za jednu se vrijedilo čekati u redu.

To je bilo predstavljanje Printed Nature by econitWood. Na prvu su svi mislili kako je riječ o pijesku, ali naravno samo ime kaže da je riječ o inovativnom materijalu econitWood od kojeg se izrađuju 3D printane lampe i fotelje. Kako sam ja to rekao, ”layer on layer of layer of good things”. Baš prava dizajnerska torta koju potpisuje dizajner Harry Thaler. U jednom trenutku se osjećate kao da ste postali dio te “The Dune” scenografije i svaki kadar je slika za sebe.

Alcova je platforma za dizajnere, tvrtke, institucije i istraživače koji istražuju budućnost življenja i stvaranja. Osnovana je 2018. od strane Valentine Ciuffi (Studio Vedèt) i Josepha Grime (Space Caviar). Alcova je jedan od najpraćenijih projekata u Fuorisaloneu koji redovito privuče više od 90 000 posjetitelja.

Capsule Plaza ponovno nas vraća u ”buzzy” centar Milana. Hibrid između sajma i kolektivne izložbe, Capsule Plaza okuplja dizajnere i tvrtke iz raznih kreativnih područja, premošćujući industriju i kulturu sa smjelim i multisenzornim kuriranjem koje obuhvaća interijere i arhitekturu, ljepotu i tehnologiju, inovacije i zanate.

Ono što je meni bilo osobno najzanimljivije je činjenica da je suurednik Capsule magazina, Paul Cournet (već spomenuti arhitekt i suprug Sabine Marcelis ) odgovoran i za sam dizajn prostora.

U ovom hibridnom prostoru (atriju – dvorištu) najviše se istaknuo poznati K67 kiosk kojeg je 1966. godine osmislio slovenski arhitekt i dizajner Saša J. Mächtig, a danas iza njega stoji kreativni studio K67 iz Berlina.

Ovo bi lako mogla postati lista od 100 + lokacija i komada dizajna koje smo vidjeli, kao što sam i na početku rekao, Milano je trenutno epicentar dizajnerskog potresa gdje svaki kut, pa čak i haustor postaje prostor kojem se divi… Sad mi je jasno kako je i zašto nastala draga mi knjiga Entryways of Milan (Ingressi di Milano) koju je kurirao moj poznanik/prijatelj iz Berlina, Karl Koblitz., za kraj je sažeo Mario svoje dojmove iz Milana.

Foto: Privatna arhiva (Mario Prizmić Vurdelja), Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE