Marco, Andro i Duje o razlozima zbog kojih mladi (ne) izlaze na izbore!

Od 6. do 9. lipnja 2024. milijuni Europljana izaći će na izbore za Europski parlament, i tako sudjelovati u oblikovanju budućnosti europske demokracije. Ovo je jedinstvena prilika da zajedno odlučimo o budućnosti Europske unije i izrazimo svoje mišljenje o temama koje su nam važne. Uostalom, glasanje je uvijek važno, bilo na lokalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini, jer omogućuje da svojim glasom zaista utječemo na promjene u svijetu u kojem živimo.

I zaista, odluke koje se kroje u Europskom parlamentu utječu na sve sfere naših života, od velikih zemalja do malih zajednica, od moćnih poduzeća do startupova. Okoliš, sigurnost, migracije, socijalne politike, prava potrošača, gospodarstvo i vladavina prava teme su koje se tiču svih nas, a važno je istaknuti da sve nacionalne teme danas imaju i europsku dimenziju. Kako bismo potaknuli što više mladih da sudjeluju na europskim izborima, pitali smo influencere koje obožavaju Gen Z-ovci i Milenijalci – Marca Cuccurina, Tiktokera Andra Anića (hey.andro) i pisca Duju Kovačevića smatraju li da su mladi danas dovoljno zainteresirani da bi se uopće angažirali, pa makar i samim odlaskom na glasačko mjesto. Evo što oni kažu!

Marco Cuccurin

Smatram da su izbori važni jer se upravo u Europskom parlamentu odlučuje o većini političkih, pravnih i strukturnih stvari za našu zemlju. Naš narod je premalo upućen u tu činjenicu i svi više težimo praćenju ‘drame’ oko naših izbora, a vjerujem da bi se puno više toga promijenilo kada bismo barem dio te energije i znatiželje usmjerili na europske izbore. Zaista mislim da bi se tek tada dogodila značajna i velika promjena. Mladi posebice nisu upućeni, a to govorim kao dio Gen-Z generacije. Nama je politika uvijek bila prezentirana kao nešto dosadno i monotono. I sam sam to mislio dok se nisam samoinicijativno informirao, a sada mogu reći da političarima zaista nedostaje prikladna komunikacija kojom bi privukli mlade. Terminologija je važna, ali kada se obraćaš mladima, trebaš se njima i prilagoditi kako bi shvatili o čemu se tu radi. Najviše mrzim čuti onu dosadnu uzrečicu “Kao da će moj glas išta promijeniti”. Takvo mišljenje ima stotine tisuća ljudi, a kada bi svatko od njih zaista i iskoristio svoj glas – promjena bi se dogodila!

Ukratko, europska politika nam je donijela bolju strukturu i zaista svugdje oko nas svakodnevno možemo vidjeti koliko su razni EU fondovi pomogli da stvorimo nešto što će nam olakšati i obogatiti svakodnevni život. Zato, otvorite oči, iskoristite privilegiju koju imamo i – glasajte, to je jedini i najbolji savjet koji vam mogu dati!

Andro Anić

Brojni prijatelji izvan EU-a uvijek me gledaju s visoka jer govore da smo privilegirani. I ne lažu. Zaista kao da imamo brojne stvari koje mnogi nemaju i toga i dalje nismo svjesni. Za mene je najveći privilegij Europa bez granica. To je i najopipljivije postignuće Europske unije. Putujemo bez stajanja, imamo internet u bilo kojoj državi EU-a, možemo se školovati, raditi i usavršavati – sve bez imalo muke i koliko god želimo. Mislim da je upravo to razlog zbog kojeg mlade ni ne zanimaju izbori; Sve toliko dobro funkcionira da zaborave da su upravo odluke unutar EU-a omogućile ono što danas svi imamo. Sljedeći put kada se začude nečem novom ili inovativnom, a pitaju se otkud dolazi, vjerojatno će ugledati plavu EU-zastavicu. Upravo to je znak da je taj projekt, vozilo, mjesto ili neka druga pojava stigla iz EU-fondova ili je projekt Europske unije. Ne smijemo zaboraviti da smo već jedno desetljeće dio europske priče i stvari idu na bolje.

Velika mi je želja da se ponove redovi s parlamentarnih izbora koje smo gledali prije samo nekoliko tjedana. Mladi koji su čekali u redovima zaista su nada da neke stvari žele mijenjati i da su prepoznali da njihov glas vrijedi više nego da su taj dan ostali kod kuće.

Duje Kovačević

Živimo u demokraciji gdje sami biramo svoje predstavnike. Izbori su, dakle, samim time jedna od najvažnijih stvari koje postoje. Oni su prilika da izrazimo svoju volju, nametnemo teme koje su nam bitne i delegiramo nekoga da se pozabavi onim pitanjima za koja mi osobno, ili kao dio neke skupine u društvu, smatramo bitnima. Rekao bih da je u tom pogledu izlazak na izbore ljubav prema sebi, njegovanje vlastitog mišljenja i izražavanja stava.

Mislim da su izbori važni mladima kao i svim drugima. Bilo bi poželjno da su najvažniji mladima, no to nije uvijek slučaj. Nažalost, politika i institucije ne mare za mlade na način na koji bi trebali. Mladi su u našoj političkoj stvarnosti, u najboljem slučaju tek koristan marketinški i predizborni motiv. Nitko nas stvarno ne pita za mišljenje, nitko nas stvarno ne pokušava reprezentirati, nitko ne smatra da bi naši problemi trebali biti visoko na listi prioriteta. Drago mi je da na ovim europskim izborima ipak ima ekipica mladih koja to želi promijeniti.

Od starijih sam dobio mnogo savjeta u vezi izbora, no izdvojio bih samo jedan. Ne radi se o savjetu per se, više o stavu ili vrijednosti koju su mi roditelji ugradili kroz odgoj. Svaka obitelj ima neki svoj ritual, moja ih nije imala puno, ali kad je bio dan izbora – lokalnih, predsjedničkih, parlamentarnih, europskih – znalo se što se radi. Izbori su naša građanska dužnost i taj dan nema ništa pametnije ni prioritetnije što trebaš raditi. Najbolja stvar koju sam o tome naučio.

Ono što bih ja izdvojio kao važno jest kritika jednog, naizgled uvriježenog stava među dijelom (mladih) ljudi, a to je – “mene politika ne zanima”. To je besmislena izjava. Naravno da te zanima politika – zanima te kolika će ti biti plaća, koliki je porez na kruh, koliko košta kvadrat stana u najmu, a koliko za kupnju, hoće li ti dijete dobiti vrtić, što će učiti u školi i hoće li faks – i koje kvalitete – biti besplatan. Sve je to politika. I ako se mi njome nećemo baviti, barem toliko malo da izađemo na izbore i zaokružimo opciju koja nas najbolje reprezentira, onda će se politika baviti nama, a to nam neće uvijek biti drago.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE