Sunčana subota u znaku održivosti: Redizajn Market oduševio je modno osvještene Zagrepčane!

S dolaskom proljeća i toplog vremena zagrebačka je modna scena naglo oživjela – sve je više buvljaka, pop-up evenata i revija, kao i predstavljanja novih kolekcija domaćih dizajnera. Zaljubljenici u modu i dizajn prošle su se subote okupili u samom centru grada – Martićevoj ulici – gdje je u Program baru održan jedinstveni prodajni događaj fokusiran na održivost, Redizajn Market.

Druženje je organizirala mlada modna dizajnerica Ira Rumora, čije su upečatljive kreacije već mnogima od nas dobro poznate. Ira je pozvala kolege dizajnere da vođeni principom upcyclinga udahnu novi život svojim starim ili neiskorištenim odjevnim komadima. Šest domaćih brendova – y/Gia, Helen Kelen, Feed Dogz, Salicula, Tina Spahija i Lagom – rado se odazvalo, a uz njih i zagrebački trap izvođač Yung Bude iz benda Buntai, poznatom po svojem originalnom merchu koji se rasprodaje brzinom svjetlosti.

Zanimljivo je kako je svatko od spomenutih dizajnera na zadanu temu odgovorio na svoj način te uspio kreirati modne dodatke i odjeću koji su istovremeno vrlo atraktivni i održivi. Primjerice, Jelena Geštakovski iz brenda y/Gia tako se odlučila za redizajn bazičnih komada poput potkošulja, badića i jednostavnih topića. “Navedene komade sam oblačila u chrome folije, a moje torbice OVERPRICED PURSE također su dobile svoj chrome moment”, rekla nam je Jelena, dodavši kako je presretna što su se posjetitelji odazvali u velikom broju i podržali ovaj projekt.

Cijene su bile i više nego pristupačne, pa su unikatni komadi domaćih brendova vrlo brzo nestajali s vješalica. Osim u shoppingu, okupljeni su uživali u piću i druženju na suncu, a pozitivnoj atmosferi pridonio je i odličan DJ set Mate Dalmate i BTBCollectiva.

“Cilj, odnosno ideja projekta zapravo je bila produljiti vijek neiskorištenoj odjeći i materijalima, kao i skrenuti pozornost na održiviji pristup proizvodnji i kupovini odjeće i uz sve to se i dobro zabaviti – što mislim da se postiglo! Dio izlagača i dizajnera koristio se upcycling pristupom izrade odjeće od osnutka brenda, dok smo se mi ostali okušali u tome po prvi put na ovaj način. Mislim da su svi napravili izvrstan posao u tom smislu – osobito s obzirom na to da smo imali malo više od mjesec dana za ovaj izazov! Želim puno zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomagali”, poručila je Ira Rumora.

Foto: Matej Jurčević

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE