Arhitekt otkrio zašto voli male stanove: Savjeti koji će vam promijeniti mišljenje

Životni prostor mnogo je više od samih zidova. Često se upravo u našem stanu ili kući jasno mogu vidjeti naše navike, hobiji, potreba za kreativnim izražavanjem. Iako svi nemamo tu potrebu da uređenju prostora pristupamo s velikom strašću i razrađenom filozofijom, prostor u kojem svakodnevno obitavamo na neki način je produžetak nas samih.

Česta pitanja koja je provlače kada govorimo o uređenju interijera odnose se na trajnost, kvalitetu izrade, a posljednjih godina i održivost. Kroz popularizaciju pokreta i estetika koje dolaze iz skandinavskih i azijskih zemalja, uz sam izgled nametnula su se i razmišljanja, odnosno filozofije koje sa sobom nose ti stilovi. Hygge uređenje, wabi-sabi stil te najrašireniji minimalizam osim estetske komponente nose snažan sustav vrijednosti koji opisuje odnos s materijalnim.

Slična razmišljanja se pojavljuju i kada govorimo o životu u malom prostoru. Urbanizacija je sa sobom donijela limit na količinu stambenom prostora, a to je dodatno naglašeno posljednjih godina, posebno zbog poskupljenja kvadrata u urbanim sredinama. Na ovo i slična pitanja odgovor imaju i pokreti poput ” Tiny-house movementa” koji sve više fokusa stavljaju na pristupačniji i održiviji način života.

Iako nam se može činiti da mali prostori postavljaju više izazova nego prilika arhitekt Pedro Rojas na Tik Toku je objasnio zašto je opsjednut s malim prostorima.

”Mali prostori nas tjeraju da odlučimo što nam je važno i izazivaju nas da promijenimo svoj pogled na prostor općenito. Razmislite koliko je važan svaki centimetar kada dizajnirate stan manje kvadrature, svaka polica, kutak detalj su višestruko promišljeni. Mali prostori nas konstantno tjeraju da razmišljamo o vrijednosti i kvaliteti ono što posjedujemo, stvari koje čine našu svakodnevicu.”

Također, kada nemamo mnogo prostora na raspolaganju rjeđe se prepuštamo nagomilavanju i više razmišljamo o tome treba li nam nešto ili ne. Naposljetku to se prelijeva i na druge aspekte našeg života. Ako trenutno živite u malom stanu prihvatite to kao priliku čak i ako biste radije živjeli u većem prostoru zaključio je arhitekt u svom Tik Tok videu.

@_pedrojas Living in tiny places has been an invaluable part of honing in on my design skills and design life philosophy. A philosophy that anchors me in every decision I make. Who can relate? 🧘 Let’s build something special! @kakun.design #tinyhome #smallspace #architecture #interiordesign #homeimprovement #homedesign #homedecor #DIY #moderdesignideas #moderndesign #summer #easter #livingroomdecor #cozymodern #cozyhome ♬ Post Malone / Sunflower Type Beat – Daisuke"D.I"Imai

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE