Stakleni blokovi našli su svoj put do stylish interijera: Trend iz 80-ih ponovno osvaja!

Svjedoci smo cikličnom pojavljivanju trendova. Iako se trendovi vraćaju, oni su uvijek redefinirani kontekstom u kojem se trenutačno nalazimo. U posljednje vrijeme sve su aktualnije odvažnije, šarenije i hrabrije estetike prošlih desetljeća. Trendi maksimalizam tako se očituje kroz povratak trendovima iz 70-ih i 80-ih, a među njima se nalazi zaboravljeni i pomalo omraženi arhitektonski element – stakleni blok koji svakako možete uzeti u obzir ako želite nešto drugačije u svom prostoru.

Stakleni blok stekao je svoju popularnost kao građevinski materijal 1930-ih i 1940-ih, kada je arhitekturom dominirao Art Deco stil. Veliku popularnost ovog elementa ponovno uočavamo u 80-ima, a uskoro bi mogao doživjeti još jedan uzlet.

Poznati luksuzni modni brend Bottega Veneta relativno nedavno je predstavio svoju novu ”flagship” u Parizu na adresi Avenue Montaigne 12. Čitav interijer dizajnirao je kreativni direktor brenda Matthieu Blazy. I pogađate, jedan od dominantnih elemenata u trgovini koja se prostire na više od 800 kvadrata su upravo stakleni blokovi. Spoj modernog i tradicionalnog vješto je isprepleten referencama koje se odnose na vizualni identitet brenda. Možemo reći da se interijer trgovine sastoji od samo dva prirodna materijala – drva i stakla. Tamno, bogato drvo čini okvir za staklene blokove koji dominiraju i podom i stropom, a nježno probijanje svjetlosti kroz njih savršeno komplimentira osjećaj udobnosti i luksuza.

Trgovina brenda Bottega Veneta samo je jedan primjer izvanredno korištenja staklenih blokova. Ljubitelji arhitekture sigurno će cijeniti projekt japanskog arhitekta Hiroshija Nakamure koji je 2012. osmislio Optical Glass House. Ovaj stambeni objekt od ulice je zaštićen ogromnim zidom staklenih blokova iza kojih se nalazi prava zelena oaza. Element blokova pojavljuje se i u ostatku interijera. Čaroban efekt svjetlosti koja nježno pada i gubi oštrinu dok prolazi kroz blokove najveći je adut ovog modernog životnog prostora.

Stakleni blokovi našli su put i do trendi interijera pa na društvenim mrežama sve češće viđamo kreativne pothvate ljubitelja uređenja. Stolovi i lampe načinjeni od jednostavnih staklenih kocki mogu se često vidjeti u modernim instagramičnim prostorima. Tako su kockaste staklene lampe Kismas studija postale komad koji inspirira mnoge DIY projekte.

Stakleni blokovi su iznimno jednostavan, povoljan, otporan i praktičan materijal. Mogu se koristiti u raznim kontekstima, od vanjskih fasada do manjih pregrada i detalja u interijeru. Njihova najveća prednost i ono zbog čega pobuđuju zanimanje dizajnera i kreativaca je mogućnost iskorištavanja svjetla kao elementa dizajna.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE