Zelena oaza dva sata od Zagreba: Ovaj park prirode ima čak 6 vidikovaca

Dok niste s liste nacionalnih parkova, parkova prirode i posebno zaštićenih područja u Hrvatskoj prekrižili sve lokacije uvijek ćete imati ideju za novi vikend izlet. Bez obzira na to gdje se nalazili u Lijepoj Našoj ovakvih lokacija je na pretek i svaka je posebna na svoj način.

Lonjsko polje je jedna od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi koje se može pohvaliti velikom bioraznolikosti. Zaljubljenici u promatranje ptica obožavaju ovo zaštićeno područje uz obalu Save. Bez obzira na to privlači li vas takva aktivnost, područje ovog parka odlična je opcija za dan na otvorenom i duge šetnje. Na području Parka nalazi se čak 14 seoskih naselja – Osekovo, Stružec, Čigoč, Kratečko, Mužilovčica, Suvoj, Lonja, Trebež, Puska, Krapje, Drenov Bok, Jasenovac, Košutarica i Mlaka. Zato uz divlje životinje na ovom području možete sresti i domaće životinje poput svinja, ovaca i konja.

Iako možda već mnogo toga znate o Lonjskom polju možda niste znali da u parku postoji čak 6 vidikovaca s kojih možete promatrati svu biljnu i životinjsku raznolikost. Vidikovci Lonjskog polja osim spektakularnih prizor privlače i svojim posebno atraktivnim izgledom.

Vidikovac Osekovo smješten je u Osekovom polju, a izgledom podsjeća na vojnu stražarnicu iz doba Vojne Krajine. Vidikovac Rezac je visok 12 metara i nalazi na Stazi graničara. S vidikovca se pruža pogled na posebni ornitološki rezervat Krapje đol.

Vidikovac Žličarka nazvan je prema vrsti ptica koju s njega možete uočiti. S vidikovca je moguće promatrati žličarke i čaplje. Vidikovac se također nalazi na Stazi graničara i izgledom je sličan vidikovcu Osekovo.

Vidikovac Roda nalazi se u najpopularnijem hrvatskom selu Čigoč, a svojim izgledom podsjeća na tijelo rode. Još jedan vidikovac konceptualnog izgleda je Ptica kosac i nalazi se u Repušnici. Vidikovac Tradicionalni ribolov nalazi se u blizinu Centra za posjetitelje ”Crna roda”, a kako samo ime da naslutiti vidikovac je smješten uz obalu rijeke Lonje i izgledom imitira tradicionalnu riječnu vršu.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE